Tanıtım

Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na bağlı olarak açılan Anestezi Programı 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ön lisans düzeyinde eğitime başlamıştır. Programda öğretim dili Türkçe'dir. Program Anestezi Teknikeri ünvanıyla mezun vermektedir.

Anestezi teknikeri; her türlü ameliyat için hastanın uyutulması sırasında bir Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı doktorun eşliğinde ya da yönlendirmeleri doğrultusunda anestezi işlemlerinin güvenli bir şekilde başlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılması için gerekli işlemleri yapan/yapma becerisine sahip olan sağlık teknikeridir.

Bu programda, her türlü sağlık kuruluşlarında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ünitelerinde hastaların ameliyata hazırlanması, anestezi uygulaması ve yoğun bakım kliniğinde hasta takibinde çalışabilecek bilgi ve beceriye sahip sağlık personeli yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Anestezi Programı Misyonu

Sağlık hizmetleri sunumunda bilimi rehber edinen, insan ve hasta haklarına duyarlı, tıp ve meslek etiğine saygılı, her türlü ameliyat için hastanın uyutulması sırasında bir Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı doktorun eşliğinde ya da yönlendirmeleri doğrultusunda anestezi işlemlerinin güvenli bir şekilde başlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılması için gerekli işlemleri yapma becerisine sahip, alanında nitelikli Anestezi Teknikerleri yetiştirmektir.

Anestezi Programı Vizyonu

Sağlık hizmetlerinde disiplinler arası ekip çalışmasına uygun, koruyucu, tedavi edici ve sağlığı geliştirici faaliyetlerde sağlık teknolojilerini etkin kullanabilen ve toplum sağlığına hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunacak Anestezi Teknikerlerinin yetiştirilebileceği ortamı yaratmaktır.

ANESTEZİ PROGRAMI EĞİTİM AMAÇ VE HEDEFLERİ

PEA -  1

Sağlık hizmetlerinde uluslararası mesleki kriterler göz önünde bulundurularak oluşturulan eğitim programlarıyla, çağın gerektirdiği ölçütler doğrultusunda, mezun olduğunda program kazanımları sonucunda yüksek bilgi ve beceriye sahip olmak

Hedef 1.1.

Alanında yetkin ve donanımlı sağlık teknikerleri yetiştirmek

Hedef 1.2.

Anestezi cihazı ve ekipmanlarını etkin kullanabilen mezunlar kazandırmak

Hedef 1.3.

Güncel anestezi yaklaşımlarını takip edebilme becerisine sahip teknikerler yetiştirmek

PEA -  2

Anestezi alanında edindiği teorik/pratik bilgiler ve yaşam boyu öğrenme prensibi ile diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme becerisine ve mesleki etik prensiplere sahip olmak

Hedef 2.1.

Mesleki etik ve bilgiye sahip bireyler yetiştirmek

Hedef 2.2.

Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme becerisine sahip teknikerler yetiştirmek

 

PEA -  3

Görev, yetki ve sorumlulukları dahilinde Anestezi alanında edindiği temel bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendiren, öncelikleri belirleyebilme, planlama, programlayabilme becerisine sahip olmak

Hedef 3.1

Anestezi alanındaki etik ilkeler, hasta gizliliği ve mevzuatlar doğrultusunda sistematik ve güvenli bir şekilde uygulama yapan, uyguladığı tedavilerin endikasyon ve kontrendikasyonlarını iyi bilen, tedavi esnasında hastayı iyi gözlemleyen ve gözlemlerini hekim ve ekip ile paylaşan bireyler yetiştirmek

Hedef 3.2.

Anestezi Uzman Hekimi ve çalışma ekibi ile hasta ve danışanlara uygun tedavi planlamasına katılması, onam alınması, hasta takibinin yapılması, yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınması, arşivleme, sunma ve geliştirme sürecinin tüm aşamalarına hâkim tekniker yetiştirmek

ANESTEZİ PROGRAM ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİ

APG-1

Mezuniyet oranı göstergeleri

APG-2

Mezunların istihdam oranı

APG-3

Klinik uygulama ve staj değerlendirme formu puanları

APG-4

Öğrenci memnuniyeti anketi sonuçları

APG-5

Mezun memnuniyet anketi sonuçları

APG-6

Akademisyen ve ders değerlendirme sonuçları

APG-7

İç ve dış paydaşlardan gelen geri bildirimler

ANESTEZİ PROGRAMI PROGRAM ÇIKTILARI (KAZANIMLARI)

 

BİLGİ

PÇ1

Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

PÇ2

İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

 

BECERİ

PÇ3

Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

PÇ4

Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.

PÇ5

Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.

 

YETKİNLİK

PÇ6

Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.

PÇ7

Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

PÇ8

Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

PÇ9

Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

PÇ 10

Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.

PÇ 11

Anestezi uygulaması öncesinde hastanın değerlendirilmesini ve hazırlanmasını bilir.

PÇ 12

Anestezi uygulaması öncesinde ameliyat odasında yapılacak olan gerekli hazırlıkların bilgisine sahip olur.

PÇ 13

Anestezi uygulaması sırasında hastanın takibini yapmasını bilir, gerektiğinde müdahale edebilme bilgisine sahip olur.

PÇ 14

Cerrahi sonunda hastanın uyandırılması döneminde hastanın havayolu değerlendirmesini yapar ve hastanın odasına alınmasına kadarki süreçte hasta güvenliğini sağlayabilme bilgisine sahip olur.

PÇ 15

Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme becerisine sahip olur.